MAVİ
..... ........ ....
 
  İklim Değişikliğinin Bilimsel Değerlendirilmesi

 

Hadi Deprem Doğal Felaketti! Ya Nükleer Santral?
  Çernobil Felaketinin Türkiye Üzerindeki Etkileri

 

Bergama'daki Son Durum
  Romanya'da Siyanür Felaketi
  Hasankeyf Kurtarılmalıdır

 

Hasankeyf mi Elli Yıllık Elektrik mi?
   
 
 
 

 

 

 

 

 

 

  • Çevre Sözlüğü
  • DEÜ Çevre Müh.Böl. Ders Proğramı
  • 2001-2002 Çev. Müh. Final Notları
  •  

     İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN BİLİMSEL DEĞERLENDİRİLMESİ

    Petrol, kömür, doğal gaz gibi fosil yakıtlarının kullanılmasıyla, çok kısa sürede ve aşırı miktarlarda atmosfere salınan karbondioksit vb. gazlar, dünyaya gelen güneş ışınlarını atmosferde hapsederek sera etkisi ve tehlikeli iklim değişiklikleri yaratıyor. Birleşmiş Milletler uzmanlarına göre, küresel ısınma ve iklim değişikliği büyük ölçüde insan etkinlikleri yüzündendir; hızı ve şiddeti ise önceden tahmin edilenin iki katıdır. 1750' den bu yana atmosferdeki karbondioksit miktarı %30 artmış ve böyle bir artış hızı son 20 bin yıldır görülmemiştir. Belirlenmiş ekonomik fosil yakıt rezervlerinin dörtte biri kullanıldığında, beklenmedik sıklık ve şiddette sıcak dalgaları; kuraklık; seller; kasırgalar; kutupların ve buzulların erimesi; yükselen deniz seviyeleriyle kıyı bölgelerinin su basması; çevre mültecilerinin oluşması; sulak alanlar ve tatlı su kaybı; hastalık ve parazitlerde artış; erozyon; tarımsal üretimde azalma; türlerin yok olması gibi iklim değişikliğinin sonuçları geri dönüşsüz noktaya gelecektir. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nün AR-GE Çalışması olan İklim Değişikliğinin Bilimsel Değerlendirilmesini okuyabilirsiniz.

     

     HADİ DEPREM DOĞAL FELAKETTİ! YA NÜKLEER SANTRAL?

    Nükleer santrallar, 'nükleer kafaların' iddia ettiği kadar çevreci, temiz, risksiz, ucuz, sorunsuz, tehlikesiz ise; niye ABD’de 1978'den, Almanya’da 1982’den, Kanada’da 1975’den beri yeni bir santral yapılmadı... Nükleer lobicilerin iddia ettikleri gibi dünyada yalnızca 3 adet nükleer kaza yaşanmadı. En vahimleri olan ve kamuoyuna açıklanmak zorunda kalınan 1957 Windscale (İngiltere), 1979 Three Mile Island (ABD) ve 1986 Çernobil (Rusya) felaketi dışında, Çernobil felaketine dönüşebilecek büyüklükte yüzlerce kaza yaşadı dünyamız... TMMOB Bülteni'nden oldukça çarpıcı bir yazı. Tıklayınız!


     ÇERNOBİL FELAKETİ’NİN TÜRKİYE ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

    Bu rapor Çernobil Felaketi’nin Türkiye üzerindeki etkilerini değerlendirmektedir. Bir nükleer santraldeki bu ilk büyük çaplı olay, bir nükleer kaza olduğunda sınırların geçerli olmadığını dünyaya göstermiştir... Çernobil santralının patlamasından sonraki ilk aylarda, Türk Yetkilileri, bilimsel veri ya da araştırma sonuçlarının resmen açıklanmasını yasakladı. Herhangi bir resmi açıklama yapmasına izin verilen tek kişi Endüstri ve Ticaret Bakanı H.Cahit Aral’dı. Üniversiteler ve diğer bilimsel kurumlar, resmi emirlerle bu konu üzerinde çalışmaktan caydırıldı... Greenpeace Türkiye'nin raporunu okuyabilirsiniz.

     

    BERGAMA'DAKİ SON DURUM

    Cumhuriyet Gazetesi' nden Oktay Ekinci' nin Bergama' daki siyanürlü altın konusundaki yazısı..

    ROMANYA' DAKİ SİYANÜR FELAKETİ

    30 Ocak 2000' de Romanya'nın kuzeyinde Baia Mare'da bulunan bir altın madenindeki barajın yıkılması sonucu, altın aramada kullanılan siyanür nehirlere sızıp önce Macaristan'a, ardından da Yugoslavya'ya ulaştı ve nehirlendeki tüm canlı yaşamı yok etti. Bu felaketle ilgili olarak yerel ve yabancı basından haberler..

     

    Romanya' daki siyanür faciasından sonra Tuna kıyısında ölü balıklar

    - HASANKEYF' E YAZILAR -

    HASANKEYF KURTARILMALIDIR
    Hasankeyf Gönüllüleri Derneği Başkanı Arif ARSLAN' ın yazısı

    HASANKEYF Mİ ELLİ YILLIK ELEKTRİK Mİ?
    Mehmet Masum Süer

     

    Ana Sayfa | E-mail | Webmaster
    © webmaster by özgün-2002